2015/11/29

DREAMING ON A... VACAY

Aiempina vuosina näihin aikoihin on ollut jo varattuna reissu jonnekin. Tänäkin syksynä ollaan suunniteltu matkaa useampaankin kohteeseen, mutta minkään osilta ei ole päästy toteutusvaiheeseen saakka.

Tänään järjestelin vanhoja reissukuvia ja päädyin samalla Pinterestiin pinnailemaan kuvia mahdollisista kohteista ja etsimään inspiraatiota sateisen kelin keskelle. Jälleen kerran houkuttelisi varata jotain mukavaa kalenteriin odottelemaan ja motivoimaan kurjien kelien keskelle. Ohessa kolmen matkakohteen kollaasit ja hieman infoa miksi jokainen näistä on keikkunut toivelistalla jo vuosia.


Sri Lanka
Aiemmin Ceyonin nimellä tunnettu Sri Lanka on vielä toistaiseksi käymättä Aasian kohteista ja tuo saari Intian kupeessa on ollut haavelistalla jo jonkin aikaa. Sri Lankassa viehättää mahdollisuus yhdistää rantalomailu luontoon ja sopivaan annokseen historiaa. Hikkaduwa lienee rantakohteista tunnetuin ainakin surffareille, mutta myös sukelluskohteiden pitäisi olla näkemisen arvoiset.

Rantojen ja vedeneläisen elämän lisäksi myös kuivan maan luonto on Sri Lankassa tutustumisen arvoista, vihreää sademetsää, geometrisia teeviljelmiä ja runsaasti eläimiä, luonnonvaraisia norsuja tietenkään unohtamatta. Kulttuuria ja historiaa Sri Lankassa riittää varmasti moneen makuun, itseäni kiinnostaisi vierailla ainakin Kandyn suunnalla, jossa vierailulistalla olisi ainakin buddhatemppeli ja norsujen turvakoti.

Sadetta ilmeisesti piisaa ympäri vuoden johtuen saaren kahdesta eri monsuunikaudesta: saaren lounaisosassa on sateisempaa touko-elokuussa kun taas koillisessa sateet asettuvat lokakuusta tammikuuhun. Rannikolla riittää lämpöä kuitenkin ympäri vuoden ja viileämpää ilmaa kaivatessa sitä löytyy sisäosien korkeammilta alueilta. Tällä hetkellä lennot näyttäisivät kustantavan halvimmillaan alle 600 euroa.



Venetsia
Siitä saakka kun luin Venetsiaa kutsuttavan myös uppoavaksi kaupungiksi on se ollut niiden vierailtavien paikkojen listallani. Venetsia on aikanaan rakennettu paalujen varaan, jotka uppoavat hitaasti mutaan, ja vesi ulottuukin jo huomattavasti korkeammalle kuin alunperin.

Mielikuvieni Venetsia on kanavia, kaarisiltoja ja kauniita parvekkeita, mikä tekee siitä ihanan romanttisen kohteen lyhyelle kaupunkilomalle. Italialainen keittiö on omaan mieleeni ja Venetsialaisen ruokavalion painottuessa myös kaloihin ja muihin mereneläviin on ravintoloiden perinpohjainen koluaminen takuuvarmasti ohjelmalistalla. Loputtomien kanavien, siltojen ja tunnelmallisten ravintoloiden lisäksi tähän reissun mahtuisi ehkä myös hieman ostoksia.

Venetsiaan voi matkustaa oikeastaan mihin aikaan vuodesta tahansa, kyse lienee lähinnä siitä hauaako mieluummin katsoa paikkaa tuhansien muiden turistien kanssa tai nauttia vähemmästä väestä, mutta enemmästä sateesta. Paras vierailuaika lienee ilmojen ollessa hieman viileämmät, ennen kuin turistit kansoittavat paikan turhan tiheään, joko ennen tai jälkeen kesän sesongin. Sesongin aikaan Suomesta pääsee paikalle suorilla lennoilla ja sesongin ulkopuolella välilaskulla. Liput kannattaa hankkia ajoissa, koska itse olen huomannut että ne muutamat ex tempore -ajatukset lähteä paikan päälle vierailemaan ovat kaatuneet lippujen hintoihin. Tällä hetkellä lennot saisi noin parilla sadalla.



Dubai
Listan kohteista uusin on Dubai, joka lienee kasvattanut suosiotaan myös muiden turistien kohteena, sillä kävijämäärät ovat kasvaneet moninkertaisiksi. Dubai on kiinnostava yhdistelmä rantalomaa ja kaupunkia satumaisia shoppailumahdollisuuksin. Dubaissa lämpö on taattu ja matka-aika Suomen suunnalta on hyvin kohtuullinen verrattuna esimerkiksi Aasian suuntaan.

Dubai on tosiaan päätynyt uusimpana kohteena omalle kohdelistalleni. Syy tähän lienee sen yhdistelmä modernia, luksusta, rantoja ja silti perinteitä. Dubain nokittelu muun muassa korkeimpien rakennusten ja mitä satumaisempien ostoskeskuksien osalta tuntuu menevän joiltakin osin jo hulluuden puolelle. Mutta täytyyhän näitä tietenkin todistaa omin silmin. Käyntilistalla ovat ainakin perinteiset, eli Burj Khalifa, säihkyvät ostoskeskukset, vanhakaupunki ja muun muassa mausteita myyvät Soukit.

Paras aika matkustaa Dubaihin on lokakuusta toukokuuhun, jolloin lämpötila on mukavalla tasolla. Tuon ajan ulkopuolella kuumuus on tukahduttavampi lämpötilan noustessa jopa yli 40 asteen. Lentoja saa aika-ajoin hyvinkin halvalla (tällä hetkellä tarjous huomiselle 200 euroa). Majoitukset nousevat helposti tyyriimmän puolelle, hotelleja löytyy kuitenkin monenlaisille budjeteille.


Kollaasien kuvat Pinterest

2015/11/26

SUOSIKKIASU KESÄLTÄ

Nämä kuvat loppukesältä ovat pyörineet koneella jo pitkään. Päivä taisi olla hieman harmaa, mutta vielä kesäinen ja ulkonakin tarkeni hyvin kevyemmissä vaatteissa. Sävyt olivat vielä vaaleita tuohon aikaan. 

Housut ja pusero olivat kesäostoksia Massimo Duttilta ja olivatkin ahkerassa käytössä koko kesän. Asu lienee yksi suosikeista viime kesältä. Olisipa taas kevät, tai ainakin valoisampaa...








2015/11/24

KYMMENEN KYSYMYKSEN HAASTE

Tartuin kymmenen kysymyksen haasteeseen jo jonkin aikaa sitten Marjukan blogissa. Haaste on kiertänyt blogeissa jo sen verran etten ketään haasta eriseen mukaan, mutta jos joku innokas tähän vielä tarttuu niin käyhän jättämässä kommentti boxiin!

1. Minkä asian haluaisit toteuttaa lähitulevaisuudessa?
Tämä on helppo - loma! Lomapäiviä on säästetty ja rahaa hillottu matkabudjettiin, enää puuttuisi päätös minne, miten ja milloin. Tähän pimeään vuodenaikaan mieli halaa tietenkin etelän lämpöön ja aurinkoon, joka on tähän saakka tarkoittanut lähinnä Aasian eri kolkkia. Toisaalta viime vuoden honkkarin matkan jäljiltä myös suurkaupungitkin kiehtoisivat. Saisiko molemmat kiitos?

Jos tulevaisuuta miettii pidemmälle ja isompia asioita niin olen miettinyt joskus olenko lopullisella alallani. Haluaisin jotenkin kehittää itseäni, ehkä enemmän luovaan suuntaan, eikä opiskelukaan ole kokonaan pois suljettu. Näin talvipakkasilla myös uuden auton osto on mielessä.



2. Jos olisit sarjakuvahahmo, niin mikä olisit?
Tämähän on vaikea! Olen tietyllä tavalla ristiriitainen persoona, joten todennäköisesti olisin Jekyll ja Hyde -tyyppinen combo Iines Ankkaa ja Neiti Näpsää. Tiedän että pystyn organisoimaan isojakin asioita ja saan paljon aikaan, ja tietyissä asioissa kykenen jopa järjestelmällisyyteen. Sitten on niitä päiviä jolloin tuntuu että päästelen suusta aivan mitä sattuu ja suurimmat haasteet ovat valita minkä värinen huivi sopii asuun parhaiten.


3. Bravuurisi keittiössä?
Tykkään ruuanlaitosta ja suosikkeja on monia, joten yksi  yli muiden on vaikea valita. Sanoisin että pitkään rakkaudella haudutetut ruuat ovat varsinkin näin syksyllä hyviä, joten valitaan takuuvarma valinta eli pulled pork. Tämän lisäksi erilaiset jälkiruuat ovat kyllä omia bravuureita. Istumme säännöllisesti töiden kautta muodostuneen kaveriporukan kanssa iltaa ja tuolloin jälkiruokavastuu osuu aika usein allekirjoittaneelle.


4. Miten näet blogisi tulevaisuuden?
Blogin tulevaisuus on yhtä epävarma kuin kirjoittajansa tasapainoisuus! Ei sentään, tykkään kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta. Tai ainakin haluaisin oppia valokuvaamaan. Blogi on mukava tapa toteuttaa molempia ja säilöä mukavia tapahtumia muistiin. Pintapuolinen raapaisuhan tämä on, koska tarkoitus on kirjoittaa kaikesta höttöisestä; nätistä, pinnallisesta ja mukavasti.

Yritän pikemminkin jatkossa pitää tämän kanavana, jolla kääntää ajatukset pois stressistä, kiireestä ja murheista. Eli tarkoitus olisi jatkossa keskittyä entistä enemmän pumpuliin ja hattaraan!



5. Podetko koskaan maailmantuskaa?
Ainakin joiltakin osin yllä. Vanhemmiten olen huomannut ihmetteleväni tietyiltä osin maailman menoa ja tulevaisuutta. Eniten itseäni huolettaa vastuuton kuluttaminen, miten kohtelemme maapalloa ja sen rajallisia resursseja ja millaisen maailman jätämme seuraaville sukupolville. Koska eläimet ovat lähellä sydäntäni, niin kärsin myös nähdessäni vääryyttä viattomia luontokappaleita kohtaan. Uskon karmaan ja toivon sen muistavan niitä ketkä sen ansaitsevat!


6. Ideaali vapaapäiväsi?
En oikeastaan kaipaa onnistuneelta vapaapäivältä kummempia, sanoisin että kaikki tiivistyy kiireettömyyteen ja hyvään fiilikseen. Se voikin sitten toteutua monessa muodossa, varpaita liotellessa mäkkilaiturilla, koti-ilta kynttilänvalossa villasukat jalassa siistiä kotia ihastellessa tai vain hyvä leffa kotisohvalla. Kaikki käy kunhan ei tarvitse suorittaa!




7. Kadutko mitään tekemisiäsi ratkaisuja?
En ja vielä kerran en. En ehkä ymmärrä ihmisiä, jotka tekevät itse valintoja ja myöhemmin katuvat tekemiään asioita. Mielestäni ratkaisuni tekevät minusta sen joka olen. En myöskään ole sitä tyyppiä joka hetken huumassa tekee suuria muutoksia elämäänsä, varsinkin sellaisia joita on vaikea peruuttaa.

Tietenkin joskus tulee mietittyä tekisinkö joskus asioita elämässäni toisin. Tällaisia asioita on muutama, kuten se että olisin voinut opiskeluaikoina viettää osan ajasta ulkomailla. Tällainen mietiskely ei kuitenkaa ole tarkoittanut että katuisin yhtään tähänastisia valintojani.


8. Miten mies saa sinut nauramaan?
Itselläni on niin hyvä (huono) huumorintaju että naureskelen milloin millekin. Yleensä huonoille vitseille. Ehkä kaikista positiivisinta on se että olen vanhemmiten oppinut nauramaan itselleni, kaikille niille pienille vioilleni ja omalle epätäydellisyydelleni. Itseironia on parasta!

Seurustelun alkuajoista oman miehen kanssa jäi mieleen kuinka paljon nauroimme, hän taisi osin valloittaakin minut naurullaan joka oli niin rento ja avoin. Hän myös kutitteli minua vähän väliä koska tiesi että se saa minut nauramaan vedet silmissä. Nauramme ja kutittelemme toisiamme edelleen vaikka seurustelun alkuajoista on jo vuosia aikaa. 



9. Miten otat tästä syksystä irti parhaat palat?
Kohta ollaankin jo talvessa, mutta syksyyn kuuluvat kynttilät, kellastuvat lehdet ja hyvä ruoka. Tänä vuonna syksy on ollut erityisen kaunis ja olenkin monena iltana ihastellut kauniita auringonlaskuja. Aina välillä olen yrittänyt muistaa pysähtyä tällaiseen hetkeen ja painaa mieleeni värejä ja tunnelmia. Olla läsnä.

Syksy on myös pukeutumisen kannalta inspiroivaa aikaa sillä pidän neuleista, saappaista ja materiaaleista. Värit ovat syksyisin hyvin harmoniset harmaan eri skaalassa yhdistettynä vain vähällä värillä.


10. Oletko illan virkku vai aamun torkku?
Ehdottomasti aamun torkku. En ole millään muotoa aamuihminen ja nautin nukkua viikonloppuisin pitkään. Olen kuulemma myös aamuäreä jos minut sattuu herättämään kesken unien. Silloin tällöin reissusta palatessa unirytmi jää hieman sekaisin ja heräilen aikaisin, jota en kyllä pistä alkuunkaan pahaksi, sillä kiireettömät aamut olisivat mukavia useamminkin.

2015/11/23

VÄHEMMÄN SUORITTAMISTA

Luonnoksen aikaleimasta päätellen olen mietistellyt aihetta jo pitkälti toista kuukautta mutta en silti ole saanut aihetta puettua sanoiksi.

Kevät oli töissä kamalaa kiirettä ja kesäloma alkoin niin, etten tiennyt miten päin olisi vapaalle osannut siirtyä. Loma oli tänä vuonna lyhyempi koska lomapäiviä olisi tarkoitus säästää talven aurinkolomaa varten. Niinpä syksy jatkui pikaisesti, kiireisempänä. Koko syksy onkin ollut yhtä muistilistaa ja tehtävää.

Parin viime kuun aikana olen huomannut että myös mielekkäistä asioista alkoi muodostua taakka. Työ, liikunta ja harrastukset alkoivat tuntua enemmän tai vähemmän suorittamiselta kalenterin kertoessa mitä seuraavaksi tulisi tehdä. Kirjoittaminen oli ensimmäinen listalta pudonnut asia, koska tämä on ajanvietettä. Seuraavaksi sitten vähenivät urheilukerrat kunnes lopulta into lopahti kokonaan. Pienen tauon jälkeen kynnys päästä normaaliin rytmiin takaisin kasvoi suuremmaksi ja suuremmaksi...


Jokin aika sitten kypsyi ajatus siitä, että suunta ei ole oikea ja jonkin pitäisi muuttua. Aloitin pienellä askeleella, jolla oli kuitenkin suuri merkitys. Viimeisenä parina viikonloppuna ei ole uhrattu ajatustakaan töille, sen sijaan on syöty ulkona, mökkeilty ja grillattu takassa herkkuja, saunottu ja vain oltu.

Tunnistan että olen suorittaja-ihminen. Tietyssä tilanteessa tästä muodostuu taakka, ja siksi olisikin hyvä oppia tunnistamaan milloin arkiset asiat muuttuvat suorittamiseksi, jotta korjausliikkeet ovat mahdollisia. Loppuvuoden ajan yritän muistaa pitää seuraavat neljä tavoitetta mielessäni, katsotaan olisiko tuolloin tarttunut jo jotain oppiakin mukaan...



1. Jos jokin tuntuu väärältä älä tee sitä
2. Opettele sanomaan useammin "ei" jos siltä tuntuu
3. Älä tee asioita vain muiden miellyttämiseksi
4. Älä pode huonoa omaatuntoa siitä että jätät jotain tekemättä
5. Laske irti siitä mitä et voi hallita