2015/05/14

PIRTSAKKA PARSAKEITTO

Kevät on ehdottomasta parsa-aikaa. Kun keitetyt parsat alkavat kyllästyttämään on muita omia suosikkeja parsakeitto ja -piirakka. Olen muutamana etäpäivänä tehnyt nopean parsakeiton, ainekset sattuvat useimmiten olemaan kaapeissa valmiina näin parsa-aikaan ja keiton pyöräyttää helposti ruokiksen aikana.

Parasta keitossa on se että sitä voi muutella kaapista löytyvien ainesten mukaan melko rajattomasti. Jätän aika usein kasvisliemen pois korvaamalla sen hieman reilummalla määrällä suolaa ja yrttejä. Jos viiniä ei ole niin hieman reilummin sitruunaa lisää keittoon saman hapokkuuden. Ranskankerma pyöristää maut kuten kermakin mutta sen voi korvata reilummalla tilkalla kermaa.


Pirtsakka parsakeitto:

1 nippu vihreää parsaa
1 pienehkö sipuli
1 rkl voita
2 dl kermaa
n. 3 dl vettä
½ dl valkoviiniä
½ purkkia creme fraichea
sitruuna
suolaa
pippuria
tuoretta persiljaa
(½ kasvisliemikuutio)

Poista parsoista vartta sen verran että kova puumainen osa jää pois. Kuori ja pilko parsat pienemmiksi, pilko sipuli. Kuullota parsat ja sipuli voissa kattilassa. Kun sipuli on läpikuultavaa lisää vesi, valkoviini ja kerma. Jos tahdot lisää puolikas kasvisliemikuutio. 

Anna kiehua noin 5 minuuttia. Raasta keittoon pestyn sitruunan kuorta ja purista sitruunasta maun mukaan mehua, itse käytin noin ruokalusikallisen. Mausta suolalla ja pippurilla, jos jätät liemikuution pois lisää suolaa, persiljaa ja muita mausteita maun mukaan hieman enemmän. 

Soseuta keitto sauvasekoittimella hienommaki, mutta jätä mukaan sopivasti sattumia. Ripottele pinnalle persiljasilppua ennen tarjoamista tai lisää nokare ranskankermaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti